Besparen op elektriciteit | Joachim De Zutter
Op de FOSDEM conferentie was er in 2010 een demonstratie van Flukso. Dit is een systeem waarmee men het elektriciteitsverbruik (in kWh) van toestellen kan meten en dan via een sensornode in een draadloos netwerk door kan sturen. De richtprijs ligt rond de 85 euro.

Voor particulier gebruik is het systeem mogelijks te complex: het is makkelijker het stroomverbruik en statistieken van een bepaald apparaat tussen stekker en stekkerdoos te meten door er een elektriciteitsmeter tussen te voegen (bvb. EM100). Dit kost ongeveer 25-30 euro. Men kan natuurlijk ook op de meterkast zelf meten hoeveel het totaalverbruik wijzigt wanneer bepaalde apparatuur al dan niet ingeschakeld werd.

Naargelang het verbruik gedurende de dag kan men schakelen tussen enkeltarief en dubbeltarief om de elektriciteitskosten in te perken.

Wanneer bepaalde toestellen zoals bijvoorbeeld een kabelmodem, een digicorder, een digitale telefoon, enz... slechts gedurende bepaalde gedeeltes van de dag worden gebruikt kan het zinvol zijn via een 24-uur schakelklok de stekkerdoos aan en uit te schakelen. Een analoge schakelklok die voor iedere 15 minuten van de dag apparaten naar keuze al dan niet van elektriciteit voorziet kost ongeveer 5 euro.

OCTA+ en Ecopower behoren tot de goedkopere energieleveranciers op de Belgische markt. OCTA+ werkt met facturen waarbij men een voorschotbedrag betaalt geschat op basis van het verbruik in het verleden. Indien dat bedrag veel te hoog of te laag ligt kan men dat laten aanpassen door contact op te nemen met hun klantendienst.